2.8 C
Motru

Emigrare in Beirut

Published:

Călătoria șterge granițele și permite, chiar și pentru o vreme, să se încerce viața într-o altă țară. Cu toate acestea, din cauza timpului limitat, se formează adesea o impresie superficială și multe detalii pur și simplu nu se găsesc. Spre deosebire de un turist, oamenii locali nu se grăbesc, cunosc toate aspectele vieții din țară și își pot face o imagine mai completă. Nu vom confunda turismul cu emigrația, ci vom privi prin ochii celor care s-au mutat din România. Aflăm ce schimbări au evoluat după mutare și cum s-au alăturat noii vieți. Simona Pătru s-a mutat în Liban acum doi ani. Am vorbit despre Orientul misterios și cu multiple fațete, un amestec de tradiții arabe și mentalitate europeană.

Despre mutare

Sunt un “Orientalist” de profesie, dar nu am avut niciodată o idee de a mă muta în Orientul Mijlociu, mai ales după ce în regiune a început seria revoluțiilor arabe. Soarta, cu toate acestea, este imprevizibilă. În timpul unei călătorii la Istanbul, am decis să ma duc și în Beirutul învecinat. Așa că m-am întâlnit cu David, vechiul meu prieten online, după 10 ani de corespondență.

De îndată ce am cunoscut familia lui David și mi-am dat seama că erau toți apropiați de mine ca spirit, decizia nu a durat prea mult. Mișcarea a fost deliberată, dar spontană și a avut loc la 10 luni de la prima noastră întâlnire în afara Internetului. Pe 2 aprilie se fac exact 2 ani de când locuiesc în Liban.

Primele trei luni am fost în Liban cu o viză turistică, iar în iulie, am fost cu David la biroul de înregistrare din București. În Liban, nu există o căsătorie civilă, aici, în funcție de afilierea religioasă, persoanele se căsătoresc într-o biserică sau printr-o poreclă musulmană. Pentru a obține o căsătorie civilă, libanezii merg adesea în Cipru sau în țara de origine a miresei, ca și în cazul nostru. După ce am colectat toate documentele necesare și le-am trimis în Liban, soțiilor străine ale libanezilor li se eliberează “ikame” sau permisiunea de a rămâne în țară.

Întotdeauna am visat să trăiesc într-o țară însorită, cu mare și mâncare delicioasă. Adevărat, imaginația mea a pictat Spania, Portugalia sau Italia și nu Lebanon.

Primele impresii

Estul cu ordinele, tradițiile și particularitățile sale, nu a fost o descoperire pentru mine: de mică, am fost adesea în Siria în vacanțele de vară, fratele tatălui meu a trăit și a lucrat acolo. Libanul m-a cucerit cu frumusețea naturală, de la munții cedrului până la marea turcoazului, bucătăria delicioasă și oamenii foarte la modă.

Am învățat arabă clasică chiar și la universitate, acum 8 ani, dar am uitat atât de multe. În ceea ce privește dialectul, înțeleg bine, pot să vorbesc despre subiectele de zi cu zi, să vorbesc cu șoferii de taxiuri sau vânzătorii, dar nimic mai mult. Cu soțul meu vorbesc în engleză, astfel încât procesul de învățare fără practică este lent.

Am foarte puține cunoștințe, mai ales din rândul prietenilor soțului meu și al verilor lui, precum și al celor trei prieteni apropiați.

Avantaje și dezavantaje

Divertismentul și hrana din Liban merită un articol separat. Cele mai incendiare petreceri, festivaluri și concerte dinn Orientul Mijlociu au loc aici, iar bucătăria libaneză a fost de mai multe ori recunoscută ca fiind una dintre cele mai delicioase din lume. Clima în lunile de primăvară și toamnă este plăcută, iar vara este fierbinte și umedă. În timpul iernii, zăpada cade în munți, iar stațiunile de schi la modă se deschid. Aspectele sociale sunt slab dezvoltate, Libanul nu și-a revenit încă pe deplin dintr-un lung război civil, care este agravat de războiul din Siria și de prezența în țară a unui număr imens de refugiați sirieni.

Dacă comparăm venitul mediu al unei familii libaneze (aproximativ 800 de euro în orașe) și prețurile pentru tot, de la produse la serviciile publice, atunci traiul în Liban este extrem de costisitor, fiind comparabil cu cel european. Un alt dezavantaj este că aici trebuie să plătiți aproape totul: pentru educație (începând de la grădiniță), medicină.

Despre localnici

Libanul, deși este o țară mică, este extrem de fragmentat, unde este dificil să găsești două persoane identice. Totul este amestecat aici: pantaloni scurt și hijab, biserici și moschei, familii tradiționale închise și obiceiuri europene libere. Libanezii, ca toate popoarele orientale, sunt prietenoși și ospitalieri, vorbesc foarte mult, dar fac puțin, petrec multe ore în restaurante, își prețuiesc familia și sunt patrioți.

Tradițiile și obiceiurile depind de o anumită familie, uneori chiar și de o regiune. Practic, ele sunt asociate cu religia declarată. În Liban, Crăciunul catolic, ortodox și Ramadanul sunt sărbătorite la fel, iar pe armenii libanezi, 24 aprilie este o zi liberă datorită datei de comemorare a victimelor genocidului armean.

Arabii se uită la viață în mod constructiv, adesea schimbându-și responsabilitatea pentru deciziile față de Dumnezeu. Nu e de mirare că una dintre cele mai populare fraze din Orientul Mijlociu este “inshalla”, ceea ce înseamnă “Doamne ferește”.

Despre muncă

Înainte de mutare, am lucrat ca asistent personal la vicepreședintele unei mari companii internaționale, înainte de a fi angajat în publicitate, gestionarea evenimentelor, scrierea de texte și traduceri.

Libanul nu este țara cea mai promițătoare pentru creșterea carierei. De la începutul războiului din Siria, multe companii internaționale și-au redus activitatea aici și au părăsit piața libaneză. Dar în Liban, ca unul dintre “punctele fierbinți” din lume, organizațiile pentru acordarea de asistență umanitară refugiaților și dezvoltarea de programe pentru dezvoltarea socială a regiunii activează activ. Pentru a vă stabili în companii locale, în opinia mea, nu este nevoie nici de dezvoltare, nici de venituri.

Fiind în Liban, nu am dreptul să lucrez până nu primesc cetățenia, așa că nu am nicio experiență în găsirea unui loc de muncă aici. Am auzit că nu este ușor să lucrezi cu libanezii din cauza particularităților mentalității: ei nu se grăbesc, sunt cam leneși și extrem de emoționali.

Lucrul cel mai important

Am învățat să mă relaxez și să mă bucur de acest moment, astăzi. Apreciați timpul petrecut cu familia, nu ezitați să vă arătați emoțiile. Pentru mine, Beirutul este o experiență foarte valoroasă!

Locuri de top în Liban

  • Byblos
  • Peștera Jaeta
  • Tripoli
  • Districtul Ashrafiye din Beirut
  • Magazin de înghețată Hanna Mitri Moussa în Beirut
  • Muntele Harisa
  • Batrun
  • Parcul “Divin Cedar”
  • Baalbek
Alex B
Alex B
Pot sa spun despre mine ca sunt pasionat de dezvoltarea comunității și de promovarea valorilor locale. Eu sunt dedicat să ofer cititorilor informații actualizate, relevante și bine documentate. Având o legătură strânsă cu orașul Motru, înțeleg nevoile și interesele comunității și lucrez pentru a facilita comunicarea între autoritățile locale și cetățeni. Fiecare articol este o oportunitate de a educa, informa și inspira locuitorii, ajutându-i să se implice activ în viața orașului lor.

Articole asemănătoare

Articole recente