joi, iunie 13, 2024
spot_img

Latest Posts

Emigrare in Istanbul

Călătoria șterge granițele și permite, chiar și pentru o vreme, să se încerce viața într-o altă țară. Cu toate acestea, din cauza timpului limitat, se formează adesea o impresie superficială și multe detalii pur și simplu nu se găsesc. Spre deosebire de un turist, oamenii locali nu se grăbesc, cunosc toate aspectele vieții din țară și își pot face o imagine mai completă. Nu vom confunda turismul cu emigrația, ci vom privi prin ochii celor care s-au mutat din România. Aflăm ce schimbări au evoluat după mutare și cum s-au alăturat noii vieți. Sorina s-a mutat din Craiova în Istanbul în iunie 2017. Ea ne-a spus cum să ne mutăm într-o țară în care nu a mai fost niciodată înainte, despre ospitalitatea localnicilor și despre drepturile femeilor.

Despre mutare

Atâta timp cât îmi pot aminti, am iubit marea, soarele și călătoriile. De aceea, am știut întotdeauna că, mai devreme sau mai târziu, trebuia să trec de la iubita și draga mea Romanie la sud. Au fost doar întrebări legate de timp și loc.

Înainte de Istanbul, am reușit să locuiesc singură în Craiova și, de asemenea, să studiez o vreme în Italia, așa că am fost deja o profesionistă în ceea ce privește relocările. Istanbul și Turcia, în general, mi s-au întâmplat în mod neașteptat. Întorcându-mă din Italia la Craiova pentru a absolvi Facultatea de Litere, am întâlnit un om uimitor, cu care am avut aproape o coincidență de interese, scopuri și opinii asupra vieții. Ne-am îndrăgostit și am vrut să continuăm viața împreună.

După aproximativ un an și jumătate după întâlnire, iubitul meu trebuia să plece acasă. Și trebuia să mă decid dacă vreau să mă mut într-o țară necunoscută (da, în ciuda experientei ample de călătorie, nu am fost niciodată în Turcia în acel moment). Dar pentru a înțelege dacă o țară, un oraș este potrivit pentru dvs. și dacă sunteți gata să vă schimbați viața încă o dată, a trebuit să vă uitați la țară și să studiați toate aspectele ei.

Așa că am ajuns la Istanbul, venind câteva zile să mă familiarizez superficial cu orașul în care aveam să trăiesc. Și acest oraș m-a cucerit din prima. Oameni prietenoși și ospitalieri, zâmbete și cuvinte plăcute peste tot, soare, mare și frumusețe peste tot. Desigur, viziunea turistică asupra orașului este diferită de cea a unui rezident, dar ritmul orașului, caracterul și atmosfera au fost de înțeles. Deci, Istanbul m-a convins să mă mut în Turcia.

Decizia finală a venit după aproximativ o jumătate de an. Iubitul meu s-a întors în țară mai devreme pentru a pregăti totul: locuința, organizarea unei nunți, colectarea de informații despre documentele necesare. Am venit în Turcia de trei ori înainte de mutarea finală, pentru a pune la punct aceste chestiuni. Romanii pot călători în Turcia fără viză timp de 90 de zile la fiecare șase luni. Mi-a fost mai ușor să vin de mai multe ori înainte de mutare, fără a pierde timp și bani pe probleme organizaționale.

Documente

Puteți să vă deplasați în Turcia pe bază turistică (un permis de ședere este eliberat timp de un an), pentru muncă, studii, pe baza proprietății, afacerilor etc. Și pe baza căsătoriei cu un cetățean al Republicii Turcia , care a fost în cazul meu. Pentru început, a fost necesar să se colecteze o grămadă de documente pentru înregistrarea căsătoriei și apoi după primirea certificatului, de a solicita un permis de ședere. În primul rând, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, este prezentată o cerere pentru probleme de emigrare și o întâlnire pentru depunerea documentelor. Este nevoie de aproximativ o lună de la depunerea cererii, după care în ziua și ora stabilite trebuie să vă prezentați cu întregul pachet de documente. Apoi, dacă toate documentele sunt în regulă, este nevoie să așteptati aproximativ trei luni. În așteptarea unui permis de ședere nu se poate părăsi țara decât dacă există un document special pentru un motiv valid, până la 15 zile. Permisul de ședere familială este eliberat pentru o perioadă de până la trei ani, iar apoi trebuie reînnoit și, dacă se dorește, se aplică pentru cetățenie.

Primele impresii

Cald, chiar fierbinte. Și toată lumea este atât de bună. Bosforul este incomparabil! Istanbulul este foarte divers, fiecare cartier este ca un oraș separat. Vrei culoare, caută în Sultanahmet, Balat sau în Sultanbeyli. Vrei modernitate și zgârie-nori, bine ai venit la Maslak sau Atasehir. Și dacă doriți o societate liberă și deschisă, mergeți la Kadikoy, Karakoy, Nisantasi sau Arnavutkoy.

A trebuit să mă obișnuiesc cu o adunare mare de oameni, cu blocaje de trafic, prea multe întrebări personale de la străini, adunări lungi de familie, fumul de tigare larg răspândit și un stil de conducere teribil.

Mi-e dor de părinții mei, desigur. Și de prieteni. Acestea sunt cele două mari puncte care îmi lipsesc aici.

Totul se găsește în Turcia. Chiar și cheesecakes, un fel de brânză de vaci pentru care am căutat o perioadă foarte lungă de timp.

Nu toată lumea vorbește engleza aici. Daca nu stii limba turcă, aici nu poți rezista prea mult timp. Am început să învăț limba în Craiova, înainte de mutare, dar am putut comunica în mod normal, doar atunci când m-am mutat aici.

Turcii sunt foarte deschisi si prietenosi. Să îti faci cunoștințe aici, este mai ușor ca niciodată, chiar și cu un coleg elegant, chiar și cu unchiul Ahmet din magazinul de pe stradă, așa că am destui prieteni. Dar aici personal “nu adaug” pe toată lumea în cercul meu de prieteni. Este mai ușor să fiu prietenă cu două sau trei persoane cu care cercul meu de interese coincide complet sau care mă poate învăța ceva. Plus rude și prieteni ai soțului ei.

Mă simt confortabilă aici, liberă, deși există anumite momente în oameni, pe care, probabil, nu le voi putea accepta niciodată.

Avantaje și dezavantaje

Vremea este cel mai mare plus al țării, iar Istanbulul este minunat în această privință! Este zăpadă iarna și plouă în toamna târzie și, desigur, soare foarte frecvent. Singura lună pe care o iubesc mai puțin în Istanbul este luna august. Umiditatea ridicată cu căldura, nu face respirația confortabilă. Oamenii reprezintă un alt mare plus al acestei țări. Alimentația este un alt subiect foarte mare! În bucătăria turcească veți găsi cele mai delicioase feluri de mâncare, carne, dulciuri și diverse prăjituri. Fiecare regiune a Turciei are propriile feluri de mâncare unice pe care nu le puteți rezista.

Aceste avantaje se referă la Turcia în ansamblul său și aș atribui separat Istanbulului o varietate de zone, cafenele și restaurante elegante, restaurante stradale care nu vor lăsa pe nimeni indiferenți și arhitectură diferită de tot ceea ce ați văzut înainte, în același timp are asemănări cu cele mai bune orașe din lume.

Există, desigur, și dezavantaje. Un mare minus este absența transportului normal în zonele non-turistice din Istanbul. Metrourile abia încep să se dezvolte. Poate de aceea, blocajele de trafic capturează orașul. Ei bine, fumatul din toate unghiurile și colțurile poate fi, de asemenea, pus la categoria dezavantaje. Curiozitatea excesivă și bârfa ca stil de viață nu sunt, de asemenea, atrăgătoare pentru mine.

Istanbulul nu este un oraș ieftin. Costul cumpărării și închirierii locuințelor depinde în mare măsură de zona orașului, noutatea locuințelor și beneficiile incluse (complex rezidențial cu piscină, sala de gimnastică, parcare, securitate, magazin etc.). Restaurantele și cafenelele la preț, variază foarte mult. De exemplu, într-un restaurant elegant, dar nu și în cele mai scumpe, masa pentru două persoane este de 40-50 de dolari (fără băuturi), și într-o cafenea de stradă sau un loc de odihnă cu 10-15 dolari, dacă nu mai ieftin. Cappuccino la Baadat Jadessi (o stradă în districtul Kadikoy) va costa 3-5 dolari, iar într-un magazin de cafea confortabil și elegant din Moda („subdistrict”, tot în același Kadikoy) o puteți bea cu 2 USD. Salariul mediu în Istanbul, după cele mai recente date pe care le am este de 2000 de lire pe lună (aproximativ 450 de dolari), ceea ce este foarte, foarte puțin pentru Istanbul. Dar nu uitați că există o diferență foarte mare între săraci și cei bogați.

Despre localnici

Se consideră că Turcia este un fel de țară închisă, unde femeilor nu li se permite să aibă ceva de zis și să respecte codul vestimentar. Dar poate că voi distruge stereotipul cuiva acum, și trebuie să știți că nu este absolut cazul. Majoritatea locuitorilor din orașele mari sunt foarte deschisi și liberi în viziunea lor, în special tinerii. Acest lucru se poate manifesta atât în haine cât și în general în ceea ce privește viața. În ceea ce privește „femeile sunt asuprite și nu au ceva de zis”, încercați să vă faceți prieteni cu o familie turcă. Chiar și atunci când femeile își acoperă capul, nu sunt doar egale cu bărbații, ci controlează foarte mult întreaga familie.

Da, tradițiile încă au o mare influență asupra vieții. Mult mai rar, dar puteți încă să întâlniți cupluri care nu locuiesc împreună înainte de nuntă și nu se sărută în public.

Despre muncă

În Craiova, am lucrat ca traducător într-o firmă internațională, am fost promovată, dar mutarea mi-a schimbat planurile. În Turcia, nu lucrez, cu excepția faptului că blogging-ul poate fi considerat o profesie. Îmi place viața și fac ceea ce îmi place. Probabil sunt obosită de munca stresantă din România.

Știu că multe fete lucrează aici în domeniul frumuseții, traducătoare sau care sunt implicate în export-import. Este realist să-ți găsești un loc de muncă, dar este destul de dificil pentru un străin, puțini angajatori vor dori să se încurce cu o grămadă de documente, costuri suplimentare și anumite nuanțe (pentru angajarea persoanelor străini într-o companie turcă, se aplică condițiile: trebuie un anumit număr de angajați pentru un angajat străin). Există o mulțime de companii internaționale în țară, în special în Istanbul. Prin urmare, dacă aveți o experiență bună într-o anumită zonă, nu am nicio îndoială că veți găsi ceva bun în Turcia.

Orele de lucru pot fi mai mult de 8 ore, ca să nu mai vorbim de producție. Și există încă un punct negativ – concediul, pentru majoritatea, este de două săptămâni pe an.

Principalul lucru

În Turcia, am învățat mereu să zâmbesc și să mă bucur în fiecare moment, să accept oamenii așa cum sunt. Dar ceea ce încă învăț, este să mă relaxez și, ca să zic așa, să mă supun în rezolvarea problemelor și unei astfel de ospitalități luminate (când o mulțime de oameni intră în casă fără o invitație, uneori nu te simți prea primitoare).

Nu pot spune că m-am schimbat foarte mult. Eu sunt persoana care crede că este întotdeauna important să rămân eu însumi. Și momentele individuale, oamenii și acțiunile, pot schimba unele dintre punctele noastre de vedere, idei sau obiceiuri.

Locuri de top în Turcia

  • Istanbul
  • Cappadocia
  • Karadeniz
  • Kas, Oludeniz, Fethiye
  • Ayvalik
  • Yeedigeller
  • Pamukkale
  • Mardin

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.