2.8 C
Motru

Artroza – simptome, cauze, metode de tratament

Published:

Artroza este o boala cronica in care structura tesuturilor conjunctive ale aparatului locomotor este deteriorata. Boala se caracterizeaza printr-un curs progresiv, pe fondul caruia tesutul cartilaginos este distrus treptat. Aceasta patologie este diagnosticata la persoanele cu varsta de peste 65 de ani, deoarece unul dintre factorii care contribuie la formarea acestei afectiuni este procesul natural de imbatranire din organism.

Ce este artroza? Descriere

Multi oameni se intreaba ce este artroza. Dezvoltarea unei boli degenerative-distrofice poate fi provocata de leziuni, boala endocrina si inflamatorie, suprasolicitare fizica excesiva sau, dimpotriva, inactivitate. Principalele semne ale artrozei: durere in zona articulatiei cu edem si activitate limitata in aceasta.

Pentru diagnosticarea acestei boli, este necesar ajutorul tehnicilor instrumentale: raze X, artroscopie, CT si RMN. In tratamentul artrozei din stadiile 1 si 2, se utilizeaza metode clasice, precum administrarea de medicamente, fizioterapie, masaj si exercitii. Daca s-au produs modificari distructive ireversibile in tesutul articular, este necesara operatia – artrodeza sau endoproteza.

Patogeneza bolii

Artroza, care este un tip de artrita, se caracterizeaza prin modificari pronuntate in structura tesutului conjunctiv. Formarea eroziunilor deformante are loc pe cartilaj, datorita careia sunt distruse fibrele de colagen si proteoglicanii care contin proteine (5-10%) si glicozaminoglicanii (90-95%). Ca urmare, stabilitatea retelei de colagen scade, metaloproteinaza este eliberata si toate formele de proteine din matricea extracelulara sunt distruse. Accelerarea distrugerii are loc datorita faptului ca biosinteza colagenozelor si a stromelizinei creste.

De regula, daca enzimele din organism sunt in cantitati normale, acestea mentin nivelul citokinelor (molecule mici de informatii peptidice) sub control. Daca artroza progreseaza, concentratia acestei proteine scade, din cauza careia enzimele care afecteaza cartilajul sunt eliberate intr-un volum mare. Ca rezultat, proteoglicanii cu o structura distorsionata absorb apa, pe care nu o pot retine. Din acest motiv, excesul de lichid patrunde in fibra de colagen, care incepe sa „se umfle”, ceea ce duce la o pierdere de rezistenta si elasticitate.

Compozitia calitativa si cantitativa a fluidului articular sufera, de asemenea, modificari in rau. Pe fondul artrozei, se observa o scadere a concentratiei de acid hialuronic. Transportul substantelor nutritive si oxigenului catre tesutul cartilajului hialin se opreste in volumul necesar pentru refacerea acestuia. In cartilaj apar fisuri, cresteri necrotice specifice.

De ce are loc dezvoltarea bolii?

Chiar si la nivelul actual al medicinei, inca nu se stie de ce se dezvolta artroza primara (idiopatica). O astfel de boala se dezvolta fara influenta vreunui factor, astfel incat medicii sunt de parere ca principala problema apare ca urmare a inclinatiei la nivel genetic catre procesele distructive premature din cartilaj. Formarea artrozei secundare are loc ca o complicatie a altor boli articulare sau pe fundalul unei leziuni.

Prezenta urmatoarelor poate provoca formarea unei patologii degenerative-distrofice:

  • leziuni ale tesutului articular sau localizate in apropierea structurii tesutului conjunctiv sub forma de fractura, luxatie, traume la menisc, ruptura partiala sau separare completa de osul muschiului si tesutului ligamentos, tendoanelor;
  • tulburare displazica congenitala in dezvoltarea articulatiilor;
  • tulburari ale functionalitatii glandelor sistemului endocrin, tulburari metabolice;
  • reumatism sau febra reumatica;
  • poliartrita reumatoida, artrita reactiva, metabolica sau psoriazica;
  • artrita purulenta, a carei cauza consta in efectele streptococilor, epidermului sau stafilococului auriu;
  • tuberculoza oricarei locatii, bruceloza, chlamydia, gonoree, sifilis;
  • patologii degenerative-distrofice, de exemplu, osteocondrita disecanta.

Mobilitatea crescuta a tesutului articular, care se observa pe fundalul productiei de fibre speciale de colagen in organism, poate contribui la formarea artrozei. Un fenomen similar se observa la 10% dintre oamenii care traiesc pe planeta si nu este considerat o mare problema. Desi, pe fondul hipermobilitatii, se remarca slabiciunea tendoanelor si a ligamentelor, din cauza careia o persoana este predispusa la leziuni, in special in articulatia gleznei, sub forma de entorse si rupturi ale tesutului ligamentos, luxatii.

Dintre factorii predispozanti, amintim varsta inaintata, sarcini frecvente, supraponderalitate, interventii chirurgicale, hipotermie. Grupul de risc include femeile in timpul menopauzei, persoanele care traiesc in conditii de mediu nefavorabile sau in contact cu substante chimice toxice. Daca dieta contine cantitati insuficiente de vitamine si minerale, apar conditii pentru distrugerea treptata a tesutului cartilajului hialuronic.

Citeste si: Alimente care iti imbunatatesc starea de spirit

Simptome ale artrozei

Artroza este periculoasa, deoarece prima etapa de formare este asimptomatica. Manifestarea tabloului clinic al bolii are loc in timp, simptomele primare apar cu distrugerea semnificativa a cartilajului. La inceput, pacientul simte durere usoara, fara o localizare clara. Apare dupa efort fizic, ridicarea obiectelor grele, antrenament sportiv.

In unele cazuri, primul semn este reprezentat de un clic in timpul flexiunii sau extensiei articulatiilor. Pacientul observa ca uneori este dificila miscarea. Desi in stadiul incipient al formarii artrozei, problemele de mobilitate apar doar dimineata si dispar rapid.

Odata cu dezvoltarea ulterioara a patologiei, senzatiile dureroase incep sa fie deranjante noaptea, din cauza careia functia somnului este perturbata si apare, de asemenea, oboseala cronica. Cand boala progreseaza pana la gradul 2, intensitatea durerii creste pe fondul modificarilor conditiilor meteorologice, a exacerbarilor bolilor cronice, a infectiilor virale respiratorii acute.

Activitatea fizica scade semnificativ. Mobilitatea este impiedicata de subtierea cartilajului si de restrictionarea deliberata a pacientului pentru miscare, in incercarea de a preveni durerea. Acest lucru mareste sarcina pe tesutul articulatiei opuse, ceea ce contribuie la distrugerea sa ulterioara.

Artrozele se caracterizeaza si prin alte caracteristici specifice:

  • durerea care provoaca aparitia spasmului in muschii scheletici si formarea contracturii musculare (functie motorie pasiva limitata a articulatiei);
  • crapaturi in tesutul articular, clicuri in timpul miscarilor de natura constanta, care apar practic in timpul fiecarei deplasari a oaselor unul fata de celalalt;
  • crampe musculare dureroase frecvente;
  • deformarea articulatiilor, datorita careia postura si mersul sunt perturbate;
  • deformare pronuntata pana la curbura articulatiilor cu o scadere semnificativa sau absenta completa a activitatii motorii in acestea pe fondul artrozei de stadiul 3.
  • daca artrozele genunchiului, gleznei sau articulatiei soldului s-au dezvoltat pana la stadiul 3, o persoana trebuie sa foloseasca un baston sau carje atunci cand se deplaseaza.

Atunci cand este examinata o persoana cu stadiul 1 de artroza, medicul observa doar un usor edem al tesutului articular cu conservarea completa a functiei motorii. Etapa 2 a bolii se manifesta prin durere si usoara deformare la palpare. Ingrosarile osoase se formeaza in apropierea cavitatii sinoviale.

Artrozele se caracterizeaza prin formarea sinovitei, inflamatia membrane sinoviale in articulatia soldului, gleznei, genunchiului sau umarului. Principalul simptom al acestei boli este reprezentat de dezvoltarea unei etansari in forma rotunda langa articulatie, cand este apasata, se poate simti cum se misca continutul lichidului. Cu sinovita acuta, temperatura poate creste la 37-38 de grade, pot aparea dureri de cap si probleme digestive.

Masuri de diagnostic

Artroza este diagnosticata pe baza rezultatelor studiului prin metode instrumentale, caracteristici clinice, date anamnestice, plangeri ale pacientilor. Un studiu clinic al sangelui si urinei in acest caz nu este foarte informative, toti indicatorii raman in limita normala, daca cauza artrozei nu se afla in probleme metabolice.

Daca se dezvolta sinovita, creste viteza de sedimentare a eritrocitelor (pana la 30 mm / h), leucocitele si fibrinogenul cresc in fluxul sanguin. Aceasta indica prezenta inflamatiei acute sau cronice in organism. Parametrii biochimici si imunologici se modifica cu artroza formei secundare.

Cel mai informativ mod de a detecta bolile degenerative-distrofice este reprezentata de radiografia in 2 proiectii (laterale si drepte).

Pe imaginea cu raze X, artrozele sunt vizualizate dupa cum urmeaza:

  • In etapa initiala, nu exista semne radiologice.
  • In prima etapa, patologia este vizualizata ca o ingustare indistincta si neuniforma a cavitatii articulare. Marginile de pe placile osoase sunt usor aplatizate, se formeaza osteofite initiale (uneori sunt absente).
  • In a doua etapa, imaginea poate fi vazuta sub forma unei ingustari pronuntate a cavitatii in articulatie, care depaseste norma de 2-3 ori. Osteofitele se formeaza in numar mare, se constata formarea osteosclerozei subcondrale.
  • In a treia etapa, imaginea prezinta osteoscleroza subcondrala pronuntata si osteofite marginale mari. Spatiul articular este ingustat semnificativ.
  • In etapa a patra, se formeaza osteofite grosiere masive, spatiul articulatiei este aproape complet topit, anexele osoase care formeaza articulatia sunt deformate si compactate.

Daca medicul are indoieli cu privire la diagnostic dupa examinarea razelor X, pacientului i se prescrie o tomografie computerizata. Pentru a evalua starea tesutului conjunctiv situat in apropierea articulatiei, se efectueaza o scanare RMN. Utilizarea unui agent de contrast permite urmarirea in dinamica a modului in care tesuturile sunt alimentate cu sange, pentru a determina gradul de inflamatie in membrane sinoviala.

Citeste: Reguli de bune maniere atunci cand iei masa intr-un restaurant de lux

Tratamentul artrozei

In acest moment, este imposibil sa se vindece complet artrozele, deoarece agentii farmacologici care refac tesutul cartilajului nu exista. Scopul principal al tratamentului este de a preveni dezvoltarea in continuare a bolii, de a mentine articulatiile mobile. Terapia pentru artroza este pe termen lung, complexa, implica utilizarea medicamentelor locale si sistemice.

Pacientii nu trebuie sa incarce puternic articulatiile, va fi necesar sa limiteze activitatea motorie cu ajutorul dispozitivelor ortopedice – orteze, bandaj elastic. Persoanele supraponderale vor trebui sa isi adapteze dieta pentru a slabi in timp si pentru a incepe sa urmeze diete.

Cand se obtine o remisie stabila, pacientul trebuie sa efectueze exercitii terapeutice in fiecare zi. In plus fata de kinetoterapie, sunt recomandate exercitiile in piscina, yoga sau mersul cu bicicleta.

Pentru a reduce intensitatea durerii, se prescrie utilizarea medicamentelor apartinand diferitelor grupuri farmacologice:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene din tablete, unguente, solutii pentru injectii intravenoase, care contin nimesulida, ketoprofen, diclofenac, meloxicam, ibuprofen.
  • Injectii intraarticulare cu anestezice (Novocaina, Lidocaina) cu adaos de glucocorticosteroizi (Triamcinolon, Dexametazona).
  • Relaxante musculare pentru ameliorarea spasmului muscular si a contracturilor (medicamente care contin tizanidina, tolperison, Baclofen, Mydocalm).

De asemenea, regimul de tratament pentru artroza implica utilizarea vitaminelor B, daca este necesar, antidepresive si calmante. Condroprotectorii sunt recomandati a se administra o perioada lunga de timp, deoarece contribuie la refacerea partiala a cartilajului.

Pentru a creste activitatea clinica a tesutului articular, este necesar sa se efectueze proceduri fizioterapeutice – terapie cu laser, magnetoterapie, UHF.

Daca va intrebati ce este artroza, trebuie sa aveti in vedere ca orice manifestari dureroase din zona articulatiilor ar trebui sa stea la baza unei vizite imediate la medic. Tratamentul efectuat in stadiile incipiente ale dezvoltarii artrozei face posibila oprirea proceselor distructive in cartilaj, prevenirea handicapului si a dizabilitatii.

Alex B
Alex B
Pot sa spun despre mine ca sunt pasionat de dezvoltarea comunității și de promovarea valorilor locale. Eu sunt dedicat să ofer cititorilor informații actualizate, relevante și bine documentate. Având o legătură strânsă cu orașul Motru, înțeleg nevoile și interesele comunității și lucrez pentru a facilita comunicarea între autoritățile locale și cetățeni. Fiecare articol este o oportunitate de a educa, informa și inspira locuitorii, ajutându-i să se implice activ în viața orașului lor.

Articole asemănătoare

Articole recente