Cum sa alegi un generator de curent in functie de consumatorii din casa?

0
319
Generator Electric Equipment

Statisticile arata ca vanzarile de generatoare din Romania sunt in continua crestere si nu doar cumva, ci exponential, ceea ce in inseamna ca romanii sunt foarte speriati de intreruperile de curent si de gaz.

Boilerele sunt achizitionate pentru incalzirea apei, iar incalzitoarele electrice sunt achizitionate pentru incalzirea caselor. Adica, electricitatea este necesara si mai mult, aprovizionarea cu carbune a centralelor termice din Romania este pe punctul de a disparea, iar toate centralele nucleare sunt in reparatii si intretinere. Singura cale corecta este sa cumperi un generator de curent daca ai nevoie de o functionare fara probleme pe termen lung.

Totul este corect. Singurul lucru cu care nu suntem de acord este ca cumparatorul roman inteligent si practic, adica tu, este condus de frica. Cumpararea unui generator pentru o sursa de rezerva sau pentru o sursa constanta de energie electrica nu este frica, ci o decizie serioasa si atenta a unei persoane cu o mentalitate sobra. Intr-adevar, o intrerupere a curentului electric chiar si pentru cateva ore ii obliga pe proprietari sa amane treburile casnice, este imposibil sa gatesti mancare in casele cu aragaz electric, copiii sunt obligati sa pregateasca lectiile scolare la lumina lumanarilor sau prin alte iluminari suplimentare slabe. In general, tot confortul casei este stricat. Daca energia electrica se pierde la intreprindere, in biroul de lucru, atunci situatia este si mai grava. Productia se opreste, toate operatiunile pe computer sunt intrerupte si toate acestea sunt o risipa de multi bani si apare perturbarea tranzactiilor importante.

La cumparare, apare deseori intrebarea: Cum sa alegeti cel mai bun generator de curent cu puterea si cu functionalitatea necesare? Alegerea unui generator este o stiinta dificila. Cu toate acestea, nu este mecanica cuantica si oricine intelege de ce are nevoie de un astfel de aparat, poate stapani cateva reguli simple atunci cand alege sa il cumpere.

Cum se calculeaza puterea necesara a generatorului?

Puterea este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand alegeti un generator de curent. Puterea este indicata in kilowati (kW) si in kilovolt-amperi (kVA) si acest indicator afecteaza cel mai puternic costul. In plus, aproape toti producatorii indica doua tipuri de putere: principala si de rezerva (nominala si maxima). Cu o sarcina egala cu puterea de rezerva, generatorul poate functiona pentru o perioada scurta de timp, care depinde de incalzirea motorului, iar suprasarcina nu este permisa. Functionarea pe termen lung este posibila la o sarcina de la 30 la 70% din puterea nominala, cu posibilitatea de supraincarcare timp de 1 ora, la fiecare 12 ore. La o sarcina mai mica de 30%, motorul cu ardere interna nu se incalzeste, uleiul intra in carter, combustibilul nu arde complet.

Pentru a selecta corect puterea necesara a generatorului electric, este necesar sa adaugati puterea tuturor consumatorilor care vor porni si lucra simultan la aparat. La calcul, este imperativ sa se ia in considerare curentii de pornire, deoarece in unele cazuri pot depasi consumul de energie de 7-9 ori. De exemplu, curentii pentru pornirea unei pompe sau compresoare sunt in medie de 3-5 ori puterea nominala.

De asemenea, este important sa intelegem daca consumatorii au echipamente trifazate. Acest lucru va determina daca aveti nevoie de un generator monofazat sau trifazat. Daca nu exista un astfel de echipament, atunci un generator monofazat este potrivit pentru dvs. Daca alegeti un model trifazat, atunci va trebui sa distribuiti uniform sarcinile intre faze si sa evitati dezechilibrul acestora, diferenta este mai mare de 10-15% intre consumul de energie din fiecare faza. In acelasi timp, nu va fi posibil sa conectati un consumator monofazat cu o putere mai mare de 3,3 kW la un generator trifazat de 10 kW.

Daca lasam deoparte marci si diverse functii, se dovedeste ca pretul depinde direct de puterea sa. Cu cat este mai puternic, cu atat este mai scump. Dar nu va lasati ghidati niciodata de pret, este mai bine sa incepeti selectia calculand puterea necesara. Daca economisiti bani si alegeti echipamente cu mai putina putere, atunci este posibil sa nu fie suficient. Si aparatele electrice fie pur si simplu nu se vor aprinde, fie va aparea o supraincarcare si va incepe sa „se zvacneasca” si „sa se sufoce”, sau chiar sa esueze complet. Aceasta este o greseala, iar a doua greseala este alegerea unui generator foarte puternic. In acest caz, o parte din energie nu este utilizata, combustibilul este ars si o multime de bani sunt irositi. Prin urmare, in primul rand, incepem sa calculam puterea necesara. Pentru aceasta:

  • Enumeram toate aparatele electrice din casa pe o bucata de hartie, scriem in fata fiecarei puteri in wati. Puterea fiecarui dispozitiv electric este indicata pe eticheta dispozitivului.
  • Impartim toate aparatele electrice in vitale si cele cu care se poate renunta temporar. Cele mai necesare sunt iluminatul, un frigider, un aragaz electric, iarna – incalzitoare.  O pompa de apa, un boiler, un computer sunt, de asemenea, foarte importante pentru confortul din casa. Dar aspirarea, calcarea si spalarea de la generator, se invecineaza deja cu luxul.
  • Selectam singuri toate echipamentele electrice care vor functiona constant si simultan. Suma capacitatilor sale este puterea de care aveti cu adevarat nevoie. De asemenea, evidentiati aparatele electrice interschimbabile, adica: puteti opri computerul si viziona pe tv, sau calca sau spala fara a aprinde luminile sau aragazul electric. Adaugati si toate acestea. Dar aceasta este doar o estimare aproximativa.
  • Care este raportul curentului de intrare. O nuanta importanta atunci cand alegeti un generator este raportul curentului de intrare. Este adesea indicat de producator direct pe dispozitiv sau in fisa tehnica si notat cos φ („cosinus phi”). Esenta sa este ca pentru a porni dispozitivul, aveti nevoie de putere mai multa decat pentru functionarea acestuia. Prin urmare, puterea fiecarei unitati selectate de echipamente electrice trebuie sa fie inmultita cu acest coeficient.

In concluzie, merita adaugat ca puterea generatorului ar trebui sa fie cu 20-30% mai mare decat puterea totala a consumatorilor care opereaza simultan, deoarece functionarea pe termen lung a generatorului la limita de putere este extrem de nedorita. In cazul utilizarii unui generator diesel la o sarcina constanta mai mica de 20-30%, pe langa consumul excesiv de combustibil, acest lucru va duce la defectarea prematura a grupului de pistoane al motorului.

Cele mai populare generatoare de curent in functie de clasa de putere

Daca ati calculat puterea necesara, dar aveti indoieli cu privire la ceva, sau cifra s-a dovedit a fi de neinteles, atunci cititi cu atentie instructiunile noastre de putere. Am evidentiat clasele pentru dvs. si ce energie electrica este necesara intr-un anumit caz:

  • Generatoare de pana la 3 kW – Acestea sunt cele de uz casnic care fac o treaba excelenta in a aprinde o casuta de vara sau o casa mica. Exista suficienta putere pentru functionarea frigiderului si o pompa mica pentru apa.
  • Generatoarele de pana la 5 kW sunt si cele de uz casnic, dar merita sa le cumparati daca doriti confort in casa, pornind televizorul si computerul, necesare pentru munca sau pentru copii. 5 kW de putere vor face posibila gatirea alimentelor pe o soba electrica.
  • Generatoare de pana la 7 kW – puterea specificata este necesara pentru a furniza energie electrica unei case mari, care are incalzire electrica, un boiler pentru apa si un aparat de aer conditionat si o pompa care pompeaza apa. Veti putea porni din cand in cand diverse aparate electrice, precum un aspirator. O astfel de centrala electrica va alimenta nu numai locuinta, ci este acceptabila si pentru o institutie, un birou sau un magazin de dimensiuni medii.
  • Generatoarele de la 10 kW sunt echipamente profesionale. Sunt cumparate pentru intreprinderi, ateliere mari. In general, pentru afaceri, deoarece totul va fi deja alimentat aici, inclusiv alarme sau congelatoare intr-un supermarket mare.

Indiferent de modelul ales, un generator selectat corespunzator este capabil sa furnizeze electricitate unei case, cabane de vara, birouri sau spatii comerciale.

Cumparaturi placute!

LĂSAȚI UN MESAJ