Călătoria șterge granițele și permite, chiar și pentru o vreme, să se încerce viața într-o altă țară. Cu toate acestea, din cauza timpului limitat, se formează adesea o impresie superficială și multe detalii pur și simplu nu se găsesc. Spre deosebire de un turist, oamenii locali nu se grăbesc, cunosc toate aspectele vieții din țară și își pot face o imagine mai completă. Nu vom confunda turismul cu emigrația, ci vom privi prin ochii celor care s-au mutat din România. Aflăm ce schimbări au evoluat după mutare și cum s-au alăturat noii vieți. Alina Croitoru s-a mutat într-un oraș mic din sudul Franței în septembrie 2017. Ea ne-a povestit despre celelalte scări ale vieții, despre apropierea francezilor și despre arta de a trăi “l’art de vivre”.
Despre mutare
Am locuit în Targu Jiu și am terminat turismul. În decembrie 2015, am câștigat un loc pentru a participa la un stagiu lingvistic, aceasta fiind si prima mea călătorie în Franța. Acolo l-am întâlnit pe viitorul meu soț și, în același timp, am decis să trec pe o viză de studiu. Am intrat la o universitate franceză în 2016, am primit o viză de student. Cu toate acestea, s-a întâmplat că m-am mutat în Franța abia după 1 an și jumătate. La început a fost o încercare nereușită de a face o viză pe termen lung pentru fiul meu, după un alt an m-am căsătorit și, cât mai curând posibil, fiul meu și cu mine am primit vize. În sfârșit, ne-am mutat în septembrie 2017.
Acum am 100% încredere că vom rămâne în Franța pentru o lungă perioadă de timp (la pensie, după cum a spus soțul meu, vom trăi în România :)). Mă simt absolut și complet ca acasă și aici nu mă simt deloc străină.
Primele impresii
Cel mai impresionat este că drumurile de aici nu numai că nu sunt distruse, ci sunt complet diferite în comparație cu România: există căi giratorii peste tot, detectoare de viteză. etc. În Franța, puteți trăi confortabil în orașele mici, infrastructura, comerțul sunt dezvoltate și dacă ceva lipsește (de exemplu, un medic), atunci distanțele sunt atât de mici încât nu sunt percepute ca minusuri.
Cel mai greu lucru de obișnuit este incapacitatea de a merge rapid la biroul medicului, pentru a obține un document. Pentru unele documente trebuie să aștept și trei luni. Acestea sunt lucrurile care, adesea, întunecă viața.
Cercul meu social este format din familia soțului meu și a prietenilor săi. Nu sunt atât de mulți români în cercul nostru. Din fericire, am fost surprins de soarta imigranților care nu cunosc franceza. Îi sfătuiesc pe toți să participe la învățarea limbii, înainte de a se muta în această țară.
Avantaje și dezavantaje
Toamna, care se întîmplă și în România, durează între octombrie și aprilie. Pot să fie săptămâni de vreme caldă, iar apoi sunt zile în care sunt ploi torențiale teribile. Vara este foarte călduroasă.
Franța este un stat foarte social, cu numeroase beneficii și compensații monetare. Statul returnează costul multor servicii: de exemplu, cazare parțial închiriată, costul unei servitoare, o dădacă.
În ceea ce privește perspectivele și munca, există șomaj și este destul de mare. Cred că statul însuși îl provoacă adesea: de exemplu dacă ați lucrat timp de mai multe luni, atunci puteți renunța și primiți beneficii bune. Mulți fac doar asta: doi ani de muncă, doi de odihnă.
Alegerea hranei, desigur, este mult mai diversificată decât într-un magazin obișnuit românesc. Pot spune că aici coșul meu alimentar a crescut mult: nu, nu m-am hrănit mai mult, dar am cumpărat produse pe care nu le-aș fi cumpărat în viața mea în Targu Jiu. Deși mi-e dor de producția de legume proaspete, neindustriale.
Costul de închiriere este în mare măsură dependent de locație: adesea puteți vedea oferte pentru închirierea de apartamente în zonele dezavantajate, unde nu există locuri de parcare etc., la prețuri ridicole. Închirierea unei camere de tip studio în Montpellier va costa cel puțin 400 de euro. Un salariu de 1.500 de euro este considerat normal, dar mulți nu văd nici măcar o astfel de sumă. Prin lege, angajatorul plătește cel puțin 9,80 euro pe oră înainte de impozitare.
Prietenoși la prima vedere, mulți francezi tocmai par a fi așa. Ei nu vor spune niciodată ce este în inimile lor. Voi, de asemenea, nu trebuie să le mărturisiți, nu există nicio garanție că ei nu vor mai discuta cu cineva mai târziu.
Despre muncă
Înainte de mutare am studiat ca specialist în turism. Până în prezent, în Franța nu am găsit niciun loc de muncă.
Locuri de top în Franța
- Găsiți o listă cu cele mai frumoase sate din Franța și asigurați-vă că vizitați câteva dintre ele.
- Numeroase monumente ale antichității: Pont du Gard, amfiteatrul, templul din orașul Nimes etc.
- Frumuseți naturale: Cevennes (Parcul Național), cascada Sautadet, Râul Gardon (rafting, canotaj etc.), zona naturală Camargue cu cai sălbatici și flamingo roz, dune de nisip din Marea Mediterană.
- Castelul Carcassonne, lângă el sunt castelele catarilor (eretici medievali), mănăstirea Frontfroide.